Czym jest cynk?
Cynk jest składnikiem budowy wszystkich komórek ludzkiego ciała. To mikroelement, który jest gromadzony w tkankach kostnych, mięśniach, czerwonych krwinkach, a także skórze, włosach i paznokciach. Ten pierwiastek jest podstawowym składnikiem procesów przemiany materii w organizmie, a jednym z jego zadań jest także wsparcie odporności organizmu, poprzez wpływ na budowanie odporności. Przy dobraniu odpowiedniej dawki cynk może wpłynąć na skrócenie okresu przeziębienia, lub na łagodniejszy jego przebieg. Dodatkowo cynk chroni organizm przed namnażaniem się wolnych rodników i wspiera układ rozrodczy jeśli staramy się o powiększenie rodziny oraz działa na poprawę naszego wzroku.
Dlaczego przyswajalność cynku jest taka ważna?
Wraz z odpowiednim dobraniem cynku do suplementacji zawsze jest zwracana uwaga na jego przyswajalność. Dzieje się tak dlatego, że w przeciwieństwie do innych mikroelementów cynk łatwiej jest przyswoić z gotowych preparatów niż z pożywienia i warto go suplementować. W przypadku wchłanialności ze składników naszego codziennego pożywienia, maksymalna ilość cynku, która jest przyswajana do organizmu przez jelito cienkie, waha się na poziomie 20-30 %. Produkty naturalnie bogate w ten pierwiastek to pokarmy mięsne, ostrygi, jajka oraz nasiona strączkowe i zboża. Przy czym trzeba pamiętać, że wchłanialność cynku z produktów roślinnych jest jeszcze niższa niż z mięsnych, dlatego zaleca się suplementację zwłaszcza dla osób stosujących dietę roślinną, bądź mających problemy z pracą układu pokarmowego w ogóle oraz dla osób dla których wzmocnienie swojej odporności jest priorytetem. Warto zaznaczyć, że przyswajalność cynku zależy też od indywidualnych potrzeb organizmu, stężeń hormonów lub stresu, a zaburzenia przyswajania są często spowodowane przyjmowanie z pokarmem dużej ilości błonnika, szczawianów i fosforanów (głównie przez jedzenie surowych pokarmów roślinnych), zbyt duże przyjmowanie preparatów bogatych w żelazo, magnez i fosfor, bądź przez picie alkoholu w zwiększonych ilościach.
Który cynk wybrać?
Na rynku suplementów cynku mamy do wyboru wiele form, które możemy wybrać do stosowania w codziennej diecie, a ich działanie jest uwarunkowane tym w jaki sposób cynk trafia do organizmu w procesie trawienia. Podstawową formą cynku w suplementacji jest siarczan cynku, jednak jest to forma bardzo prosta i niewystarczająca w bioprzyswajalności. Kolejnym poziomem dostępnym w wyborze jest cynk pod postacią glukonianu cynku. Jest to najpopularniejszy dostępny na rynku cynk w formie związku organicznego, o wystarczająco dobrej wchłanialności cynku wspomagającym naszą dietę na zadowalającym poziomie. Następnie możemy wybrać cynk w postaci octanu, zapewniający jeszcze lepszą wchłanialność i pomagającym skrócić czas przeziębień. Najbardziej nowoczesne formy przyswajalności cynku to chelaty w postaci albo pikolinianu cynku lub diglicynianu cynku, zapewniające najbardziej trafną wchłanialność tego pierwiastka. Dzieje się tak dlatego, że ponieważ struktura chelatu bazuje na połączeniu cząsteczki cynku z aminokwasem, dzięki czemu jest ona odporna na kwaśne środowisko przewodu pokarmowego i ma większą szansę na przetrwanie.
Dlaczego warto postawić na cynk?
Zadbanie o wzbogacenie diety lub suplementacji w postaci cynku wpływa na poprawę odporności i aktywuje ok 80 enzymów w naszym ciele, które wspomagają pracę przemian metabolizmu. Dodatkowo cynk jest uzupełnieniem diety roślinnej, która jest coraz to bardziej popularna w społeczeństwie. Jak jednak pokazuje świadomość związana z przyjmowaniem cynku, nie tylko dieta bogata w warzywa i owoce wzmacnia odporność, jak się okazuje w przypadku cynku, zbyt duży fokus na surowe roślinne spożycie pokarmów nie zawsze jest jedynym słusznym wyjściem i warto uzupełnić poziom cynku w organizmie. Aby przyjmować cynk warto mieć na uwadze, aby dostarczać go do organizmu w innym czasie niż suplementy wapnia, żelaza i miedzi, ponieważ te składniki podawane razem wzajemnie się wykluczają. Kilkugodzinny odstęp w spożyciu cynku warto też zachować przyjmując leki przeciwbólowe, zwłaszcza na bazie ibuprofenu lub kwasu ascetylosalicylowego, oraz aby przyjmować go godzinę przed spożyciem w szczególności posiłków roślinnych.
Sprawdź również: