749,00 zł
Cena regularna:
1 099,00 zł
149,00 zł
Cena regularna:
199,00 zł
479,00 zł
Cena regularna:
499,00 zł
319,00 zł
Cena regularna:
399,00 zł
2 199,00 zł
Cena regularna:
2 299,00 zł
Cena
-
od
do
W tej kategorii znajdziecie kakao ceremonialne.
Co to jest kakao ceremonialne i na czym polega jego wyjątkowość?
Już w starożytności uznawano kakao za roślinę o wyjątkowej mocy i odkryto, że ceremonia kakao pozwala otworzyć serce i duszę, pobudzić zmysły, skierować do wewnątrz. Kakao ceremonialne to gęsty, czarny, aromatyczny napój, który jednocześnie wycisza, jak i dodaje energii, pobudza kreatywność, poprawia nastrój. I nic w tym dziwnego! Kakao ceremonialne ma niezwykłe właściwości. Jest zaliczane do “superfoods”, a to dzięki temu, że ziarno kakao zawiera ponad 300 składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Bogate w takie składniki jak magnez, żelazo czy wapń wspomaga krążenie i układ nerwowy, co pomaga redukować stres i poprawia koncentrację.
Wiecie dlaczego nasze babcie na złamane serce dają nam kakao? Dlatego, że kakao naprawdę poprawia samopoczucie! Wspomaga w naszym organizmie uwalnianie endorfin, dopaminy oraz serotoniny, czyli naszych hormonów szczęścia.
Świetnym uzupełnieniem kakao ceremonialnego jest palo santo, bądź biała szałwia, które dzięki charakterystycznym zapachom przygotują Twoje otoczenie na nowe codzienne doświadczenia.
Poznaj już teraz podstawowe odmiany jednego z najbardziej znanych afrodyzjaków i sprawdź, które kakao ceremonialne z dostępnych w naszym sklepie gatunków najbardziej przypadnie Ci do gustu! Ziarno Arriba Nacional, czyli łagodne, bardzo czekoladowe kakao ceremonialne z Ekwadoru? A może nieco bardziej intensywne o dominującym, gorzkim smaku kakao ceremonialne z Wenezueli - kakao Criollo?
Jak przygotować kakao ceremonialne?
By przygotować ceremonię kakao należy zadbać przede wszystkim o nastrój. Naturalne kadzidła takie jak palo santo czy biała szałwia pomogą zadbać, by nasze otoczenie sprzyjało wyciszeniu i skupieniu.
Kakao ceremonialne - przepis.
Kakao ceremonialne przygotowujemy na wodzie lub mleku roślinnym. Odmierzoną porcję kakao należy drobno posiekać, a następnie dodać do zimnego mleka roślinnego lub wody (200 ml). Można dodać również ulubionych przypraw (np. cynamonu, kardamonu, chilli). Podgrzewamy do rozpuszczenia się kakao, czas mieszając. Należy wyłączyć podgrzewanie przed zagotowaniem się napoju, a następnie można już delektować się jego dobroczynnymi właściwościami.