Szukaj

Chmiel 15g

15.00 zł

Chmiel, należąca do rodziny konopiowatych (łac. Cannabaceae), kojarzy się przede wszystkim z piwem, ponieważ nadaje piwu charakterystyczny gorzki smak. Już kilka tysięcy lat temu jego prozdrowotne właściwości odkryli Grecy, Rzymianie, a także mieszkańcy Indii i Chin. Medycyna naturalna zna chmiel od czasów starożytnych.

Na powierzchni szyszek występują włoski gruczołowe, wypełnione żółtą substancją, które przy suszeniu częściowo się wykruszają.

Stanowią one osobny surowiec leczniczy, mający postać pomarańczowego, lepkiego proszku, zwanego lupuliną (łac. Lupulinum).

Najważniejszym składnikiem chmielu jest olejek eteryczny. Odpowiada on za charakterystyczną goryczkę.

W chmielu znajdziemy terpeny znane z konopi, humulon, lupulon i 2-metylo-3-butenol,mircen, farnezen, humulen, flawonoidy (ksantohumnol, pochodne kwercetyny), związki siarkowe.

Obok olejku eterycznego szyszki chmielu zawierają również garbniki, cholinę i woski.

Chmiel wykazuje działanie uspokajające, przeciwdrgawkowe, poprawia zasypianie, a także obniża temperaturę ciała. Stosowany jako środek uspokajający w stanach zmęczenia i wyczerpania nerwowego, nadmiernej drażliwości, trudności w zasypianiu, zaburzeń nerwowych okresu przekwitania.

Szyszki chmielowe charakteryzują się również działaniem rozkurczowym. Zmniejszają napięcie mięśni gładkich naczyń krwionośnych, jelit i dróg  moczowych. 

Dodatkowo chmiel wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne wobec licznych gatunków drobnoustrojów w tym również opornych na antybiotyki. Jak wynika z badań, substancje zawarte w szyszkach – lupulon i ksantohumol w testach in vitro poradziły sobie z bakteriami odpowiedzialnymi za powstawanie trądziku.


Zalecana temperatura waporyzacji tymianku: 175–200°C.

Torebka: 15 gramów

Uwaga: Wiele z naszych suszy nie wytwarza widocznych oparów, co nie oznacza ich wadliwości czy niskiej jakości.

Czas dostawy: 2 dni

Nasza najnowsza kolekcja

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj